Echipamente montane pentru drumetie:
Înainte de toate aveţi nevoie de un rucsac. Există o variatate mare de rucsacuri ce se pot clasifica în funcţie de mai multe criterii:
- După mărime/capacitate:
- Mici (de tura) 40 L
- Medii : 40-60 L
- Mari (expediţie) : 80 L
După tipul cadrului:
- Fără cadru: în general rucsacuri cu capacitate redusă; ideale pentru hikeuri de maxim 2 zile; suportă o încărcătură de până la 5-6 kg; au preţuri accesibile;
- Cu cadru extern: construite în special pentru greutăţile mari (+15-20 Kg), au avantajul de a distribui bine greutatea, de a asigura o bună aerisire, în schimb sunt grele şi rigide.
- Cu cadru intern: ideali pentru expediţii; distribuie uniform greutatea între umeri şi şolduri, solicitând mai puţin coloana vertebrală; reduc balansul în timpul mişcării.
E greu de definit tipul de rucsac ideal. Cea mai bună soluţie e să alegeţi rucsacul care vă satisface cel mai bine trebuinţele ţinând cont de cele 3 criterii, de capacitatea voastră de efort, de talie, de vârstă etc.
Pregătirea echipamentului şi a rucsacului este una din cele mai importante etape în pregătirea plecării . Un rucsac bine echipat, cu acces uşor la toate obiectele şi accesoriile este esenţial.
Este recomandat ca înainte să pregatiţi rucsacul să întocmiţi o listă cu lucrurile necesare:
Echipament esenţial: de importanţă şi utilitate maximă:
-Rezerve de apă, mâncare, ustensile şi cana din inox;
-Echipamentul de orientare: hărţi, busola, creion şi hârtie, dispozitive de semnalizare
-Frontala sau Lanternă cu baterii de rezervă;
-Haine de schimb:subţiri şi groase.Temperatura corpului se păstrează mai bine prin mai multe straturi de haine subţiri decât printr-un singur strat de haine groase. Mare atenţie şi la încălţăminte!Problemele pe traseu lung şi dificil încep întotdeauna de la picioare. Asiguraţi-vă că încălţămintea este corespunză toare tipului de teren practicat, nu este prea mică sau prea mare şi rezistă utilizării intensive.
- Trusa de igienă personală;
- Trusa de prim ajutor;
- Un briceag sau cutit ;
- Chibrituri uscate ;
- cordelina sau coardă;
- Echipament auxiliar:
- Sac de dormit;
- Protecţie împotriva insectelor;
- Primus sau lampă de gătit;
- Ochelari de soare;
- Beţe de hike;
- Cort
Aşezarea echipamentului în rucsac trebuie să respecte 3 principii de bază:
1. Accesibilitatea – Este foarte important să aşezăm lucrurile în rucsac ţinând cont de cât de des le utilizăm sau de nivelul lor de urgenţă. Spre exemplu, trusa de prim ajutor sperăm să nu o folosim prea des sau chiar deloc, dar în condiţiile în care avem totuşi nevoie de ea, e absolut necesar să o avem la îndemână.
De aceea obiectele folosite în caz de urgenţă se aşează în mod recomandat în buzunarele exterioare sau anexate.
Hainele vor fi pliate şi aşezate în ordinea anticipată folosirii lor. Pentru rucsacurile mari de expediţie, spaţiul din capac se poate folosi pentru instrumente de orientare, echipament electronic şi alte obiecte esenţiale.
2. Distribuirea greutăţii: Echipamentul din rucsac trebuie distribuit astfel încât să asigure un echilibru stânga-dreapta, sus-jos şi înainte-înapoi astfel încât mersul să fie nestingherit de un surplus de greutate .
Încercaţi să aşezaţi lucrurile grele cât mai aproape de spate.
3. Comfortul: Este important ca obiectele ce vin în contact cu spatele să nu aibă suprafeţe neregulate, să nu fie ascuţite, rigide sau reci. Echipamentul anexat în exterior (cort, cană, bocanci, izopren,lanternă, etc.) trebuie să fie bine fixat astfel încât să nu îngreuneze mersul prin balansare. Sistemul de prindere al rucsacului trebuie strâns pe corp, lăsând însă suficient loc pentru ventilaţie şi circulaţia sângelui.
No comments:
Post a Comment