28 Mar 2011

Descriere si puncte de acces

Masivul Buila - Vanturarita este situat in partea central-nordica a Judetului Valcea si face parte din Muntii Capatanii. Masivul iese in evidenta fata de lantul principal al acestora, atat prin dispunere cat si prin constitutie si relief. Creasta principala a Muntilor Capatanii, constituita preponderent din sisturi cristaline are o dispunere est-vest, cu creste secundare inspre nord si sud. Exceptie fac doua masive calcaroase, ale caror creste principale sunt dispuse pe directia SV-NE: Masivul Tarnovu in nord-vest si Masivul Buila-Vanturarita in sud-est.
Masivul Buila-Vanturarita se intinde de la vest de Cheile Bistritei si pana la est de Cheile Olanestilor (Folea). Legatura cu Muntii Capatanii este facuta prin Plaiul Netedu (interfluviul dintre raurile Bistrita si Costesti), Plaiul Lespezi (interfluviul dintre raurile Costesti si Cheia) si Plaiul Hadarau (interfluviul dintre raurile Cheia si Olanesti).

Creasta Buila - Vanturarita are o extindere spatiala de tip liniar, cu o lungime de circa 14 km si o latime cuprinsa intre 0,5 si 2,5 m km (extinderea calcarelor jurasice). Altitudinea absoluta este in Varful Vanturarita Mare (1885 m), iar cea minima la iesirea Bistritei din chei (550 m).Principalele varfuri ale masivului sunt, de la sud-vest spre nord-est, urmatoarele: Arnota (1183,7 m), Muntele Cacova (1525,1 m), Muntele Piatra (1643 m), Muntele Albu (1658,9 m), Buila (1848,6 m), stevioara (1847 m), Vanturarita Mare (1885,2 m), Vioreanu (1866 m), Vanturarita Mica (1655 m), Stogu (981 m).

Parcul National Buila - Vanturarita: Parcul Naţional Buila-Vânturariţa a fost înfiinţat prin HG 2151/2004 şi este administrat de către RNP Romsilva în parteneriat cu Asociaţia Kogayon. Este cel mai mic parc naţional din România, cu o suprafaţă de 4186 ha. Are 6 puncte de intrare: 3 in Comuna Costesti, unul pe Valea Bistrita si doua pe Valea Costesti: Bistrita, Pietreni-Prislop si Pietreni-Valea Morii; in Comuna Barbatesti pe Valea Otasaului, in Satul Cheia pe Valea Cheia, in Orasul Baile Olanesti pe Valea Olanesti. Accesul se poate face fie pe drumul national 67 Ramnicu Valcea-Targu Jiu, fie pe drumul judetean Ramnicu Valcea - Baile Olanesti.

- Alegand prima varianta se poate ajunge in parc astfel:30 Km pana in Barbatesti (sat Barzesti), apoi inspre nord pe Valea Otasaului, 5 km pe drum asfaltat, inca 3 km pe drum forestier, pana la capatul drumului, de unde pe poteca, intr-o ora, se ajunge la Schitul Patrunsa; 38 km pana la Costesti, apoi inspre nord, se poate ajunge fie in Satul Bistrita (7 km pe drum asfaltat), fie in Satul Pietreni (5 km drum asfaltat si 2 km drum pietruit).
- Alegand soseaua spre Baile Olanesti, dupa 15 km se pot alege doua variante: pe Valea Olanesti, 6 km pana in statiune si 14 km pe drum forestier pana in Cheile Olanesti, trecand pe la cantonul silvic Manzu (7 km);pe Valea Cheia, 7 km pana in Valea Cheii pe sosea asfaltata, apoi pe drum forestier. Dupa ce se trece de Schitul Iezer (3 km), se poate ajunge fie la Schitul Pahomie (8 km), fie la cantonul silvic Cheia (9 km).


Zone de alpinism in Buila - Vanturarita:
Prin caracterul său alpin, prin relieful carstic cu forme specifice, Masivul Buila-Vânturariţa prezintă condiţii deosebite practicării escaladei, atât în zonele în care la momentul de faţă sunt amenajate trasee, dar şi în alte zone. Deschiderea şi echiparea de noi trasee de căţărare se face numai cu acordul Adminitraţiei Parcului Naţional Buila-Vânturariţa.

Zona Cheilor Olăneşti (Folea):
Aceste chei,situate în extremitatea nord-estică a Masivului Buila-Vânturariţa, deşi sunt mai scurte, nu sunt mai puţin spectaculoase, mai ales în porţiunea din aval,unde pereţii sunt foarte înalţi şi valea cade în cascade.

Zona Cheilor Bistritei:
In sectorul Cheilor Bistritei sunt amenajate cateva trasee de escalada, in peretele estic, la iesirea Bistritei dintre peretii de calcar,excelente pentru antrenamente si lectii de catarare.

Zona Arnota:
Din anul 2004 s-a amenajat un perete pe drumul de la Bistriţa spre Arnota, care prezintă avantajul expunerii sudice, astfel încât se poate căţăra şi iarna.

Zona Cheilor Cheii:
Este cea mai cunoscută şi cea mai dezvoltată zonă din punct de vedere al practicării escaladei, aici desfăşurându-se în ultima vreme şi o intensă campanie de reamenajare a traseelor.


Obiective turistice naturale:
Dintre obiectivele turistice naturale de interes, în parc pot fi vizitate:
Cheile Bistriţei
Cheile Costeşti
Cheile Cheia, unele dintre cele mai înguste şi sălbatice sectoare de chei din ţară
Cheile Olăneşti
Valea Otăsăului
Peştera Liliecilor (Sfântul Grigore Decapolitul) de la Bistriţa
Peştera Urşilor din Cheile Bistriţei
Dolinele din Muntele Arnota
Poiana cu ghiocei bogaţi (Leucojum vernum) de la Prislop
Arcada naturală Casa de Piatră de la Pătrunsa
Rezervaţia de tisă de la Cheia
Poienile cu orhidee din Valea Cheia
Peşterile din Cheile Cheii: Peştera cu Lac, Peştera Laleaua Verde
Peştera Arnăuţilor din Cheile Olăneşti (Folea)

În imediata apropiere a parcului mai pot fi vizitate:

Rezervaţia Naturală Muzeul Trovanţilor Costeşti
Rezervaţia Naturală Slătioara
Rezervaţia Naturală Mlaştina Mosoroasa din Băile Olăneşti



No comments:

Post a Comment