17 Sept 2013

Rosia Montana - NU Proiectului

Proiectul Rosia Montana inseamna distrugere.

Pe teritoriul Rosiei Montane se afla sute de gospodarii realizate in timp cu mare truda, un centru istoric prin arhitectura si vechimea constructiilor, diferite constructii administrative, economice, social-culturale, un muzeu al mineritului unicat prin piesele detinute, case memoriale, o rezervatie arheologica si multe alte minunatii geologice, radacini neimaginat de adanci si de viguroase ale istoriei noastre.
Romania n-a avut insa niciodata suficienti bani pentru a cerceta asa cum se cuvine vestigiile din zona Apuseni. Asa se face ca, in 150 de ani, au fost scoase la suprafata doar sapte altare. In ultimii ani, de cind au inceput sapaturile premergatoare exploatarii prin decopertare, arheologii au descoperit 27 de astfel de monumente si doua temple. Potrivit profesorului Piso, directorul Muzeului National de Istorie Cluj, zona ar trebui declarata "parc arheologic", iar siturile sa fie conservate acolo unde se afla. "O simpla mutare a acestora intr-un muzeu inseamna sa pierdem un foarte valoros patrimoniu cultural care nu apartine doar Romaniei, ci intregii lumi", spune Ioana Bogdan Cataniciu, vicepresedintele Societatii Arheologice Romane.

Aprobarea investitiei Gold Corporation ar insemna insa ca tot acest patrimoniu studiat pina acum, galeriile romane (unice in Europa), templele si altarele descoperite, sa dispara pentru totdeauna, cind firesc ar fi ca autoritatile sa dea bani pentru continuarea cercetarilor istorice de la Rosia Montana si sa ceara inscrierea lor pe lista UNESCO.

O initiativa de amploarea proiectului de exploatare a rezervelor de aur si argint din Muntii Apuseni, initiat de compania Rosia Montana Gold Corporation (in continuare RMGC), trebuie analizata cu obiectivitate, de specialisti competenti si dezinteresati, prin prisma raportului dintre riscuri si beneficii. Concluziile unei asemenea analize, prevazute in teoria si practica managementului pentru orice activitate, trebuiesc cunoscute de autoritatile carora le revine responsabilitatea de a aproba si supraveghea realizarea proiectului, pentru a lua o decizie in cunostinta de cauza.
Principalul argument in favoarea proiectului este acela ca punerea sa in aplicare ar crea locuri de munca intr-o zona defavorizata si ca ar imbunatati nivelul de viata al populatiei, prin calificare in noi meserii, etc. Acceptand ideea ca orice investitie majora in zona este benefica si necesara, trebuiesc analizate riscurile implicate si trebuie cantarit fara idei preconcepute, daca aceste beneficii sunt justificate de consecintele si efectele colaterale negative previzibile.


Scurta descriere a proiectului:
Conforma datelor publicate de firma RMGC, aceasta este formata prin asocierea Minivest SA, Deva (19,3 % din actiuni, Gabriel Resourses Ltd, Canada (80,0 % din actiuni) si actionari minoritari (0,7 % din actiuni). Firma a obtinut o concesiune pentru o suprafata de 4282 ha, in zona Rosia Montana, situata la 80 km de Alba Iulia si 85 km de Deva. Proiectul prevede inchiderea actualei exploatari miniere a firmei Minivest (cu 775 locuri de munca) si organizarea celei mai mari exploatari aurifere din Europa, pentru extragerea unei cantitati de aproximativ 300 tone de aur si 1600 tone de argint, prin metoda excavarilor la suprafata, in patru cariere deschise, estimate la 100 hectare fiecare, prin decopertare), care insemna extragerea unei cantitati de peste 220 milioane tone de minereu.
Roca sterila va fi depozitata in doua halde (Cetate, 66 hectare si Carnic, 70 ha). Namolul epuizat, rezultat in procesul tehnologic dupa extractia aurului si argintului, va fi acumulat intr-un bazin de decantare (lac deschis) cu o capacitate de 250 milioane tone si o suprafata estimata la ca. 100 hectare (600 ha dupa alte surse), in spatele unui baraj inalt de 180 metri, construit din roca sterila.


Efectele Proiectului:
Proiectul este in flagranta contradictie cu cerintele dezvoltarii durabile deoarece:
- are impact social negativ (900 gospodarii stramutate si 2000 de oameni dezradacinati);
- afecteaza in mod catastrofal toti factorii de mediu (apa, aer, sol) si toate formele de viata vor fi afectate direct pe o suprafata de cel putin 1600 ha si indirect pe o suprafata greu de evaluat;
- exploatarea prevazuta va epuiza in scurt timp resursele naturale;
compromite dezvoltarea durabila a zonei si o serie de activitati economice la nivel  regional (ex. valorificarea potentialului natural prin turism, agroturism) pentru o perioada de timp foarte lunga;

- proiectul contravine Conventiei Europene pentru Protectia Peisajului la care Romania a aderat;
- utilizarea tehnologiei de extragere a aurului contravine Declaratiei de la Berlin din 2001, care interzice prelucrarea prin cianurare ce genereaza deteriorarea ireversibila a ecosistemelor;
- acest proiect conduce la distrugerea patrimoniului natural, cultural si istoric a unei importante zone a Muntilor Apuseni, aducand o serioasa atingere patrimoniului national;
- proiectul incalca legislatia privind protectia mediului si regimul ariilor naturale protejate.


In realitate, ceea ce n-au distrus nici popoarele migratoare, nici stapanirea austro-ungara, risca sa fie ras de pe fata pamantului de o societate fantoma cu puteri discretionare asupra patrimoniului cultural cu valoare exceptionala de la Rosia Montana.

www.rosiamontana.org

http://www.greenpeace.org

Wild Carpathia

No comments:

Post a Comment