16 Feb 2014

Orasul Brasov

Brasovul este resedinta si totodata cel mai mare municipiu din judetul cu acelasi nume, este unul dintre cele mai importante centre economice, culturale si universitare din tara, iar la ultimul recensamant au fost inregistrati aproximativ 228000 de locuitori, fapt pentru care Brasovul se numara printre cele mai mari orase din tara. Orasul este situat la o distanta de 161 km fata de Bucuresti, intr-o depresiune intramontana (Depresiunea Brasovului) la o altitudine de 625 m, fiind inconjurat de Muntii Postavaru si Muntii Piatra Mare si strabatut de raurile Valea Racadau, Scheiu, Valea Scurta, Valea Plopilor, Timis Gorganu si altele. Fiind situat intr-o regiune montana, in zona turistii pot practica sporturi de iarna, astfel, la o distanta de aproximativ 12 km fata de centrul orasului se afla statiunea Poiana Brasov (cartier al Brasovului), numita de catre turistii straini si cea mai ieftina statiune de schi din lume si tot in imediata apropiere a orasului se gasesc alte statiuni montane si de sporturi de iarna precum Predeal, Busteni, Sinaia si altele. Accesul in orasul Brasov se realizeaza atat folosind caile rutiere DN 1, cat si caile ferate, din gara pleaca zilnic trenuri catre alte mari orase din tara, dar si din strainatate.
In orasul Brasov se afla numeroase unitati de cazare, vile, pensiuni si hoteluri deschise tot timpul anului pentru turistii care vor sa isi petreaca vacanta sau concediul aici sau chiar pentru turistii ce calatoresc in scop de afaceri (vezi aici aranjarea lor pe harta). Flora si fauna de aici nu este diferita fata de cea a regiunii in care se afla, insa turistii care doresc sa se aventureze in padurile ce inconjoara orasul sunt avertizati ca pot intalni ursi, lupi si alte animale salbatice periculoase.
Dupa cum am amintit in randurile de mai sus, orasul Brasov este un centru cultural important la nivel national, aici an de an avand loc numeroase evenimente de acest gen dintre care amintim: Festivalul International Cerbul de Aur (infiintat in anul 1968), Junii Brasoveni, Festivalul si Concursul National al Liedului Romanesc, Festivalul de Jazz si Blues, Zilele Brasovului, Festivalul Recoltei, Festivalul Aurora, Festivalul Berii, Festivalul Muzicii de Camera, Festivalul Teatrului Contemporan, Targul Mestesugarilor din toata tara sau Concertele de orga de la Biserica Neagra (ce au loc saptamanal).

Turismul in Brasov este foarte dezvoltat, atat datorita numeroaselor monumente si muzee aflate pe teritoriul sau, dar si pentru aerul curat si posibilitatea de a admira peisaje superbe in imprejurimi. Astfel, pentru a va bucura de o priveliste deosebita asupra orasului, aveti posibilitatea de a urca cu telecabina pana in varful Muntelui Tampa, iar daca doriti sa va plimbati pe strazile orasului, nu trebuie sa ocoliti Muzeul de Istorie, Muzeul Primei Scoli Romanesti, Muzeul de Arta, Muzeul de Etnografie, Muzeul Civilizatiei Urbane sau Muzeul Fortificatiilor din Tara Barsei. Deasemenea, alte cladiri vechi, monumente si lacasuri de cult pe care le puteti vizita oricand doriti Dumneavoastra in timpul unui an sunt: Biserica Neagra, Poarta Ecaterinei, Casa Negustorilor, Sinagoga Ortodoxa, Troitele din Schei, Aleea dupa Ziduri, Piata Sfatului si multe altele.

Obiective turistice:
Una dintre cele mai importante si puternice cetati din Transilvania, Cetatea Brasovului a fost construita la sfarsitul secolului al XIV-lea. In prezent turistii pot savura mancarea traditionala si internationala in restaurantul adapostit de aceasta cetate.
Cea mai mare constructie in stil gotic din tara, construita intre secolele XIV-XV, Biserica Neagra, impresioneaza turistii prin concertele sustinute la cea mai mare orga din Europa. Situata in centrul orasului biserica adaposteste si cea mai mare colectie de covoare anatoliene (dar si mai multe obiecte vechi: o cristelnita, fragmente de pictura murala).
Turnurile Alb si Negru construite in secolul al XIV-lea, aveau rolul de a impiedica apropierea inamicilor de zidurile cetatii si erau prevazute cu un pod mobil. In prezent turistii pot vizita muzeul din Turnul Alb si pot admira urmele lasate de marele incendiu asupra zidurilor Turnului Negru (de unde si numele).

  Ridicat in secolul al XV-lea de catre breasla selarilor, bastionul Graft (sau Poarta) facea legatura cu exteriorul cetatii. In urma construirii zidului de aparare cu opt turnuri, se sapa si canalul Graft, pentru a asigura drenarea apelor, in prezent in bastion turistii pot admira un muzeu cu tematica istorica.
Daca vrei sa traversezi cea mai ingusta strada din partea de est a Europei, atunci strada Sforii este locatia pe care orice turist nu trebuie sa o rateze. Construita in secolul al XIII-lea fiecare vizitator poate atinge peretii strazii, in acelasi timp cu ambele brate.
Situate la doar 50 de metri una de cealalta, turistii pot admira Poarta Ecaterinei (cea mai bine pastrata cale de acces in oras) si Poarta Schei (doua “arcuri” de acces pentru pietoni si unul pentru vehicule).
Bastionul Tesatorilor dateaza din anul 1522 si reprezinta cea mai bine pastrata fortificatie a Brasovului, aici turistii pot admira o importanta colectie de arme si o macheta veche a cetatii.

2 comments:

  1. Brasovul este un oras turistic bine dezvoltat si ingrijit. Un oras de munte care are ce sa-ti ofere tie ca si turist dar si locuitorilor sai care ar trebui sa se simta norocosi. Asteptam cu nerabdarea finalizarea aeroportului, situatie in care orasul se va dezvolta masiv si numarul turistilor va creste.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete