Muntii Iezer sunt localizati intre cursurile superioare ale raului Doamnei si Dambovitei, care ii delimiteaza la nord, nord-vest si vest, catre inaltele culmi ale Fagarasului, precum si la est, catre creasta Pietrei Craiului. O larga cununa de culmi inalte si golase, depasind pe alocuri altitudinea de 2300-2400m, se oranduieste armonios in jurul obarsiilor unuia din principalele cursuri de apa argesene-raul Targului, sprijinindu-se pe doi piloni puternici-vf.Iezerul Mare, de 2462m si vf.Papusa, de 2391m, ale caror creste alcatuiesc complexul montan care poarta denumirea de muntii Iezer.
Peisajul versantului nordic este mai aspru fata de cel sudic si ne infatiseaza un abrupt ale carui linii de panta sfarsesc deasupra obarsiilor Dambovitei,facand sa apara creste ascutite si stancoase sau caldari glaciare, precum cele de la izvoarele Boarcasului sau ale numeroaselor fire de vale din zona Coltii lui Andrei. Acest aspect aspru isi are corespondentul sudic la obarsia unor vai de abrupt ca Iezerul si Caltunul, unde intalnim circuri glaciare, precum si un iezer alpin.
Culmea principala a muntilor Iezer, in lungime de peste 40 km, se inconvoaie ca o potcoava in jurul izvoarelor raului Targului, altitudinea ei medie de peste 2200m. fiind intrerupta nu numai de piscuri numeroase de peste 2300-2400m, dar si de o curmatura adanca si larga-Spintecatura Papusii-care desparte Iezerul Mare de Papusa.
Muntii Iezer prezinta doua mari compartimente:
- Iezerul Mare, compartimentul de apus al muntilor Iezer, delimitat de vaile raului Targului, la est, incepand de la izvoarele vaii Cuca pana in aval de comuna Leresti, precum si de raul Doamnei, la vest si nord-vest, prin afluentul acestuia.
- Papusa, compartimentul de rasarit al muntilor Iezer, apare ca un imens trunchi de con a carui baza s-ar identifica cu cursul superior la raului Dambovita, care ii da ocol printr-un larg arc de cerc si al carui varf atinge altitudinea de 2391m.
Relieful prezinta forme greoaie, pe alocuri cu infatisare de dom, picioare de munte voluminoase sau abrupturi cu evidente urme de glaciatie cuantenara. Sisturile cristaline, slab metamorfozate, sunt deosebit de raspandite, din acest punct de
vedere muntii Iezer reprezinta o prelungire sudica a lantului fagarasan. Acolo unde sisturile cristaline cedeaza locul unor gnaise, apare in relief culmea inalta Papau-Iezeru Mare-Batrana. Calcarele, de varsta jurasic-cretacica, apar doar in coltul extrem sud-estical ariei de interes turistic, la contactul cu extremitatea sudica a Pietrei Craiului si cu Leaota, in imprejurimile asezarilor Rucar si Podu Dambovitei, ca si in zona Dragoslavele - Valea Mare, in muntele Mateiasu, de la extremitatea sudica a piciorului de munte Gradisteanu - Mara - Tefeleica-Preajba - Muntisoru - Capitanu.
In alte zone periferice sudice mai pot fi intalnite si alte formatiuni geologice de origine sedimentara, precum conglomeratele de langa Candesti si Namaesti si calcarele fosilifere de la Albesti, rezervatie naturala ocrotita.
Cabane, refugii şi locuri de campare:
- Cabana Cuca
- Cabana Voina
- Refugiul Iezer
- Refugiul Salvamont Batrina
Trasee turistice:
* Cabana Voina-Stina Vacarea - Mt. Vacarea - Crucea Ateneului - Varful Iezerul Mare - Varful Rosu - Saua Sleul Batrinei - Varful Batrina (2181) - Varful Papusa-Mt. Gradisteanu - Mt. Gainuta Mare - Valea Larga - Cabana Voina
* Satul Cândesti (comuna Albesti de Muscel) - Valea Bratia - Piscul Caprei - Varful Coltii Caprei-Varful Obirsia - Crucea Ateneului
* Refugiul Salvamont Batrina-Stina Plaiul Lui Patru-Bordeiul Mieilor Din Izv. Batrina-Valea Izvorul Mare-refugiul Salvamont Batrina.
* Refugiul Salvamont Batrina - Valea Batrina - Bordeiul Mieilor Din Izvorul Batrina - Saua Sleul Batrinei
* Cabana Voina-Cabana Cuca - Piciorul Mt. Gradisteanu-Varful Papusa - Mt. Dracsinu-Stina Dracsinu - Valea Dimbovitei
Puncte de acces în zonă:
- Comuna Leresti
- Comuna Rucar
- Satul Cândesti (comuna Albesti de Muscel)
- Satul Saticu De Sus
- Cabana Cuca
- Cabana Voina
Rezervatii:
Rezervatia paleontologica si geologica Albestii de Muscel:
- este situata in perimetrul satului Albesti, comuna Albestii de Muscel, la 15 km de la Campulung. Este un complex care insumeaza doua monumente ale naturii-Calcarele numulitice eocene, bogate in urme ale unor fosile de numuliti, in suprafata de 3600mp, precum si Granitele de Albesti, o masa de roci eruptive in mijlocul unor sisturi cristaline predominante, cu o suprafata de 300mp.
0-SALVAMONT
0725826668
Poze: Ionut Craciun
Poze: Ionut Craciun
No comments:
Post a Comment