27 Mar 2010

Muntii Retezat - descriere:

Fac parte din Carpaţii Meridionali, grupa muntoasă Retezat-Godeanu. Se afla situati între două depresiuni importante, Petroşani şi Haţeg şi între două râuri importante, Râul Mare, care îi delimitează la nord şi est şi Jiul de Vest, care îi delimitează la sud. Sunt înconjuraţi de Munţii Ţarcu la vest, Munţii Godeanu, la sud-vest şi Munţii Vâlcan, la sud.Partea cea mai importantă a masivului este alcătuită în principal din roci cristaline şi se numeşte Retezatul Mare; partea sudică, cu relief dezvoltat şi în mase mai importante de calcare, se numeşte Retezatul Mic,acestea se unesc în apropierea lacului Bucura.


Altitudinea maxima se intalneste in varful Peleaga (2509 m) si varful Papusa (2508 m). Muntii Retezat reprezinta primul lant muntos din Romania pe teritoriul caruia s-a constituit un parc national precum si o rezervatia stiintifica, pentru protejaea bogatiilor naturale existente. Reteaua de trasee turistice marcate este bine dezvoltata existand din toate extremitatile muntelui trasee care sa faca legatura cu zona inalta si cu cabanele din zona inalta.
Principalele puncte de atractie ale masivului sunt lacurile glaciare montane, dintre care se individualizeaza Lacul Bucura (situat la altitudinea de 2040 m, suprafata lacului este de 8,90 ha, lungimea de 550 m şi lăţimea medie de 160 m, perimetrul de circa 1390 m. Lăţimea maximă este de 225 m, iar volumul estimat este de 625.000 m³. Adâncimea maximă a apei lacului este de 15,5 m, în dreptul intrării Izvorului Pelegii în lac) si lacul Zanoaga (cel mai adanc lac glaciar din tara avand adancimea de 29 m).

Pe suprafata sa se intalnesc cateva cascade spectaculoase: Lolaia, Ciumfu si Rovine. In zona se poate practica si schiul, pe partia amenajata din zona Cheile Butii. Amatorii de speologie au la dispozitie cateva pesteri, unele protejate, altele nu, cele mai importante fiind Pestera Dalma cu Brazi, Pestera cu Corali, Pestera Alunii Negri, Pestera Zeicului.


Obiective turistice:

Rezervatii:
- Parcul National Retezat (38.138 ha) a fost infiintat in anul 1935 prin initiativa omului de stiinta Alexandru Borza, primul parc national din Romania cu o rezervatie stiintifica exclusiva - Gemenele (1.840 ha). In anul 1979 a fost declarat "Rezervatie a Biosferei". Relief glaciar, cu circuri , vai si lacuri glaciare - 80 de lacuri glaciare populate cu pastravi, dintre care reamintim Bucura (cel mai intins din tara) si Zanoaga (cel mai adanc).
- Rezervatia de zimbri Hateg care se afla la 3 Km de orasul Hateg, cea mai renumita rezervatie de zimbri.

Rezervatii paleontologice naturale:

- Depozitele continentale de dinozauri de la Sanpetru, rezervatie paleontologica, comuna Santamarie Orlea
- Ouale de dinozaur continental de la Tustea, rezervatie paleontologica, comuna Unirea
- Geoparcul dinozaurilor din Hateg
- Rezervele naturale speologice

Rezervatii botanice naturale:

- Campiile de narcise de la Nucsoara, rezervatie botanica de pe teritoriul comunei Salasu de Sus
- Zona mlastinoasa Pesteana, rezervatie botanica de pe teritoriul satului Pesteana, comuna Densus
- Zona calcaroasa de la Fata Fetei, rezervatie botanica din amontele satului Clopotiva, comuna Rau de Mori
- Varful Poienii, rezervatie botanica la Ohaba de sub Piatra, comuna Salasu de Sus
Padurea Slivut, rezervatie botanica.


Trasee montane:

De la Pensiunea Codrin se pot face numeroase trasee turistice in Parcul National Retezat, dintre care aminitim:
- Cascada Loloaia(20 min)
- Cabana Pietrele(2 ore)
- Lacul Bucura(5 ore)
- Varful Peleaga (2509 m)si varful Papusa (2508 m), cel mai mare din Muntii Retezat si al saselea varf muntos din Romania(aproximativ 6-7 ore)
- Varful Retezat(2484m,aproximativ 5 ore)
- Lacul Stanisoara(aproximativ 3 ore)
- Lacul Galesu(aproximativ 5 ore)
- Lacul Zanoaga(aproximativ 6-7 ore)


Cetati si Castele:

- Cetatea Colt: construita in secolul XV de catre familia Cande, mai sunt evidentiate doar turnul, donjonul si zidul de incinta. De la Pensiunea Codrin se poate ajunge la Cetatea Colt in aprox. 1.5 - 2 ore.
- Ulpia Traiana Sarmizegetusa: pe teritoriul comunei Sarmizegetusa se gasesc ruinele vechii capitale a Daciei romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa . Asezarea a fost intemeiata intre anii 108 - 110, primind rangul de colonie, iar in secolul III pe acela de Metropolis. Cu o populatie de aprox. 15000 - 20000 locuitori, a reprezentat un centru mlitar, politic si economic de prim rang pana in anul 271, cand orasul este parasit de oficilitatile romane.
- Castelul Santamaria Orlea: castelul este plasat pe teritoriul comunei Santamaria Orlea, localitate daruita de Ioan Corvin de Huniade fiilor lui Ioan Cande. Construit pe malul Raului Mare in secolul XVI, este monumentul cel mai bine pastrat din zona.


Biserici si manatiri:

- Manastirea Colt: este un asezamant monastic aflat la inceputurile sale. S-a instalat in ruina bisericii de la Suseni (Colt), in imediata vecinatate a cetatii Colt.
- Manastirea Prislop: a fost ridicata in secolul XIV de catre Nicodim de la Tismana cu ajutorul domnitorului Mircea cel Batran. A fost refacuta in 1564 de Domnita Zamfira, care este inmormantata aici. Actualmente functioneaza si ca liceu teologic pentru calugarite.

- Biserica Densus: construita in secolele XI - XII pe un vechi sit roman datand din secolul IV, in stil romanic tarziu, cu o valoroasa picture murala. Materialele de constructie au provenit de la vechea capitala a Daciei romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa.
- Biserica Santamaria Orlea: a fost construita in anul 1270 in stil roman. Frescele cu caracter bizantin dateaza de la sfarsitul secolului XIV.


Reguli generale de urmat in drumetii:

- Nu plecati pe munte fara echipamentul adecvat anotimpului(rucsac,izopren,sac de dormit,pelerina de ploaie,frontala,haine de schimb...etc).
- Inainte de a pleca in excursie sau drumetie pe munte documentati-va asupra itinerarului, situatiei intretinerii marcajelor si asupra prognozei meteo.
- Pe munte evitati sa strigati si sa faceti orice alte zgomote in zonele unde se pot produce avalanse. La traversarea pantelor prielnice avalanselor, trecerea se face la o distanta de cativa metri intre membrii grupului. Cei din spate vor calca exact pe urma lasata de capul coloanei.
- trusa de medicamente pentru drumetii montane nu trebuie sa lipseasca nici unui turist.Strict necesar Aspirina + Vitamina C (legate de Midocalm sunt decontractante), Algocalmin, Saprosan, Biseptol, comprese sterile, fasa elastica, leucoplast antiseptic, alaturate Bioxiteracorului si Ferogenului Vitamina C este un energizant foarte bun si reduce consumul de apa,inlaturand momentan setea.
- Informati-va la cabanieri asupra marcajelor itinerarului pe care doriti sa-l parcurgeti, cat si asupra celui mai apropiat punct Salvamont.
- In pauzele mai mari puteti consuma dulciuri (zahar, glucoza, miere, etc.).
- Nu plecati singuri pe munte, indicat e sa mergeti in grup de minim 3 persoane.
- Respectati si protejati muntele(gunoiul menajer trebuie OBLIGATORIU transportat in afara zonei montane si depus in zonele special amenajate. Incalcarea acestor reguli constituie contraventie si se sanctioneaza conform prevederilor OG nr. 2/2001.)

0-SALVAMONT
0725826668

No comments:

Post a Comment