11 Feb 2012

Cetatile Ponorului si Valea Galbenii

Rezervatia geologica si peisagistica Cetatile Ponorului si Valea Galbenii reprezinta un remarcabil fenomen carstic cu o suprafata de 93,30 ha,este situata in Muntii Bihorului în zona de origina a vailor Crisul Pietros, Somesul Cald si Ariesul.Pentru a ajunge la acest interesant complex carstic si peisagistic strabatem soseau de la Huedin la Padis, unde putem poposi la cabana cu acelasi nume, iar de aici marcajul ne îndreapta spre acest monument al naturii de o rara frumusete.Cetatile Ponorului sint constituite din trei circuri calcaroase amplasate intr-o gigantica depresiune inpadurita, adinca de 300 metri si care la partea sa superioara are un diametru de peste 1 km.
Primul circ calcaros reprezinta partea terminala a vaii care se infunda, iar peretele sau lateral este strapuns de un portal ce depaseste 70 m înaltime si care permite accesul in circul al doilea care este de fapt un aven circular de 200 m. înaltime.
Al treilea circ este separat de primul printr-un prag redus si prezinta o forma triunghiulara iar in peretele sau vestic înalt de 200 m se deschide gura pesterii de la Caput prin care iese un riu subteran a carei apa se prabuseste în alta gura de pestera, strabatind un tunel lung de 2 km. În care s-au format numeroase cascade, saritori si lacuri adinci. Apele acestui riu subteran apar definitiv la suprafata in Izbucul Galbenei, drenind aproape in intregime bazinul inchis Padis-Cetatile Ponorului.





La cumpana dintre Valea Galbenei si Bazinul Padis-Cetatile Ponorului putem sa admiram doua interesante avene, una situata deasupra celui de al doilea circ al Cetatilor cu o adîncime de 40 m. iar al doilea situat chiar pe creasta despartitoare, adapostind în adîncul sau Ghetarul natural de la Bortig, care reprezinta ca marime al treilea ghetar permanent din tara noastra .
Cetatile Ponorului si Cheile Galbenei, pe lînga grandioasele fenomene carstice pe care le adaposteste mai prezinta si o bogata vegetatie cu numeroase elemente floristice nordice si alpine care sînt avantajate de conditii microclimatice specifice determinate de e altitudine coborîta si de particularitatile terenului. Pentru conservarea acestor frumuseti naturale întreaga zona a fost declarata monument al naturii.
Înca din anul 1924, prof. AL.BORZA a întocmit proiectul de creare a unui parc national care sa cuprinda: Izvoarele Somesului Cald. Pestera Zmeilor. Ghetarul de la Scarisoara. Valea Ordîncusii s.a.
În anul 1959, renumitii speologi M Bleahu si M Serban au scos din nou în evidenta frumusetea si bogatia de fenomene carstice existente în aceasta regiune si au sustinut necesitatea înfiintarii acestui parc din Muntii Apuseni.


No comments:

Post a Comment